Svilajnac postao nacionalni centar za organsku hranu

Bez autora
Aug 29 2010

Svilajnac je, odlukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, postao nacionalni centar za organizaciju proizvodnje organske hrane u oblasti stočarstva. Centar će početi da radi do nove godine i pripreme su u punom zamahu. On se neće baviti proizvodnjom, već izradom projekata, organizacijom i edukacijom poljoprivrednika. U Svilajncu će se raditi projekti za ovu vrstu proizvodnje i za nekoliko potcentara čije se otvaranje planira na teritoriji Srbije. Svilajnac, koji više od pola veka ima Poljoprivredno veterinarsku školu a od ove godine i Poljoprivredni fakultet biološki zdrave hrane, u ovoj oblasti proizvodnje ima međunarodni ugled i u članstvu je Evropskih udruženja uzgajivača stoke simentalske pasmine.

Svilajnac postao nacionalni centar za organsku hranuSvilajnac je, odlukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, postao nacionalni centar za organizaciju proizvodnje organske hrane u oblasti stočarstva, izjavio je danas Tanjugu zamenik predsednika opštine Predrag Milanović.

Centar će početi da radi do nove godine i pripreme su u punom zamahu, rekao je Milanović i objasnio da se on neće baviti proizvodnjom, već izradom projekata, organizacijom i edukacijom poljoprivrednika.

Prema njegovim rečima, u Svilajncu će se raditi projekti za ovu vrstu proizvodnje i za nekoliko potcentara čije se otvaranje planira na teritoriji Srbije.

Svilajnac, koji više od pola veka ima Poljoprivredno veterinarsku školu a od ove godine i Poljoprivredni fakultet biološki zdrave hrane, u ovoj oblasti proizvodnje ima međunarodni ugled i u članstvu je Evropskih udruženja uzgajivača stoke simentalske pasmine.

Milanović je podsetio da je Srbija donela Zakon o proizvodnji organske hrane, a Ministarstvo poljoprivrede dalo brojne subvencije.

Slične centre imaju Valjevo i Pirot, a novu instituciju u Svilajncu podržaće i nevladina američka organizacija ACDi VOCA, kroz kupovinu opreme i softvera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik